Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowe muffinki z buraczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mocno czekoladowe muffinki z ciekawym dodatkiem jakim są czerwone buraczki ćwikłowe. Ciasto z ich udziałem jest przepyszne, delikatne i wilgotne. Uwieńczone kremem czekoladowym z nutą kardamonu, to coś dla miłośników czekoladowych słodkości.

Czekoladowe muffinki z buraczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowe muffinki z buraczkami

CZEKOLADOWY MUFFINKI:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 150 g masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 300 g ugotowanych czerwonych buraczków
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

KREM CZEKOLADOWY:

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 1 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki z buraczkami

ETAP 1:

Czekoladowe muffinki z buraczkami
Do jajek ubitych z cukrem wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Ugotowane buraczki zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z octem.
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną lub w garnku na bardzo małym płomieniu. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jajka ucierać z cukrem do białości, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość. Stale ucierając wlewać po trochę rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować na jednolitą, czekoladową masę.

ETAP 2:

Czekoladowe muffinki z buraczkami
Dodać czerwona buraczki do ubitych jajek i czekolady.

Dodać starte buraczki i wymieszać.

ETAP 3:

Czekoladowe muffinki z buraczkami
Wsypać przesianą mąkę i zmiksować.

Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko razem połączyć mikserem. Ciasto zrobi się różowe i mogą być widoczne kawałki buraczków.

ETAP 4:

Czekoladowe muffinki z buraczkami
Ciasto nalewać do papilotek umieszczonych w formie.

Nalewać do papilotek umieszczonych w foremce na muffinki prawie do pełna, gdyż ciasto wyrośnie z górką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 25 min.

ETAP 5:

Czekoladowe muffinki z buraczkami
Rozpuszczoną czekoladę z żelatyną wystudzić, kontrolując gęstość.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Połamaną czekoladę umieścić w garnuszku. Wsypać kardamon, cukier i zalać szklanką kremówki. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Żelatynę rozpuścić i przestudzoną wlać do ciepłej czekolady. Wystudzić, kontrolując gęstość. Pozostałe 1/2 szklanki kremówki ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladowy krem. Kiedy będzie bardzo gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki na wystudzonych muffinkach. Posypać czekoladowymi płatkami. Smacznego :)