WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Czekoladowy krem do ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowy krem do ciasta na bazie budyniu waniliowego. Krem robi się z dodatkiem rozpuszczalnego. Krem jest idealny do przekładania ciast i tortów.

Czekoladowy krem do ciasta Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowy krem do ciasta

 

  • 80g budyniu o smaku waniliowym bez cukru
  • 05szkl. cukru
  • 1l mleka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. kakao rozpuszczalnego
  • 1 płaska łyżeczka kakao naturalnego
  • 200g masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowy krem do ciasta

ETAP 1:

Zimne mleko np. 2% odmierzamy i wlewamy do garnka z grubszym dnem. Wsypujemy do niego cukier, budynie w proszku, mąkę kakao rozpuszczalne i kakao naturalne. Wszystko mieszamy np. rózgą do połączenia.

Garnek ustawiamy na gazie i podgrzewamy, mieszając aż składniki się zagotują i zrobi się gęsty budyń. Budyń odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej. Masło miksujemy i dodajemy do niego po łyżce wystudzony budyń. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego jednolitego kremu bez grudek.

Kremem można przekładać ciasta, biszkopty czy ciastka.

Czekoladowy krem do ciasta
Budyń czekoladowy po ugotowaniu i wystudzeniu
Czekoladowy krem do ciasta
Budynie, kakao, cukier i mąka rozmieszane w zimnym mleku