VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mazurek - symbol Wielkanocy. U mnie w rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków, jednakże musiałam spróbować swoich sił w jego przygotowaniu. Wyszedł pyszny. A krem jest po prostu rewelacyjny - nie słodki z nutą pomarańczy.

Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy

Składniki:

Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy

 

 

  • Krem czekoladowy:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy

ETAP 1:

Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy
Przygotowanie kruchego ciasta do mazurka

Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek w kwadratowej lub prostokątnej blaszce (32*25cm).

Mąkę tortową oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Wbijamy jajko oraz dodajemy żółtko. Dokładamy posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.

Formujemy kulę i owijamy ją folią aluminiową. Odkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek.

Odrysowujemy kształt tortownicy.

ETAP 2:

Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczy
Mazurek po upieczeniu, przed dekorowaniem

Placek przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wykonałam kilka ozdób oraz rant mazurka.

Ozdoby (zajączek, jajka, motylki oraz rant) przyklejamy smarując je od spodu białkiem.

Z reszty ciasta wycięłam ciasteczka. Mazurka pieczemy w 200*C przez 20 minut. Musi mieć rumiany kolor.

Krem czekoladowy:
W garnku podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę z cukrem pudrem oraz połamaną gorzką czekoladą. Dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, tak aby się rozpuściła.

Odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie stężały krem wylewamy łyżka po łyżce na naszego mazurka. Przed całkowitym stężeniem dekorujemy ciasto cukrowymi perełkami i orzechami arachidowymi.

Tagi:

ciasto mazurek