SUPERPRZEPIS

Czekoladowy sernik na miodowniku

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Czekoladowy sernik na miodowniku

Dwa serniki z dodatkiem białej czekolady pieczone na dwóch miodowych ciastach. Złączone pomarańczową galaretką wzbogaconą dżemem o tym samym smaku. Dzięki temu ciasto składa się z kilku smacznych warstw.

Składniki:

Czekoladowy sernik na miodowniku

MIODOWNIK:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • parę łyżek dżemu pomarańczowego

SERNIK CZEKOLADOWY:

POMARAŃCZOWA GALARETKA:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka dżemu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na miodowniku

Miodownik:

Czekoladowy sernik na miodowniku
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy.

Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować.

Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok 8 min w 180*C.

Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie. Na jeszcze ciepłe ciasto rozsmarować po parę łyżek dżemu pomarańczowego.

ETAP 2:

Czekoladowy sernik na miodowniku
Ser zmiksować z jajkami, cukrem i mlekiem w proszku.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzoną, ale jeszcze płynną wlać do twarogu. Masę serową podzielić na pół i wylać na podpieczone ciasta. Dwie formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 40 min.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Z wystudzonych ciast usunąć ostrożnie papier.

ETAP 3:

Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać razem z dżemem. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wylać połowę na jeden z serników. Na prawie zastygniętą galaretkę nałożyć powoli drugi sernik i wyłożyć pozostałą galaretkę. Wstawić do lodówki, aby całkiem ciasto całkiem stężało.

Ciasto najlepiej składać w formie, której się piekło zabezpieczając brzegi przed wypłynięciem galaretki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto miodowe zmięknie.


Tagi:

ciasto sernik