Czekoladowy sernik z pomarańczami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czekoladowy sernik z pomarańczami

Elegancki, szykowny, olśniewający! Taki jest czekoladowy sernik z dodatkiem pomarańczy - idealny na świąteczny stół.

Składniki:

Czekoladowy sernik z pomarańczami

Masa serowo-czekoladowa

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 10 dag masła
  • 2 tabliczki czekolady (200 g)
  • łyżka kakao
  • 25 dag cukru
  • 6 jajek
  • budyń śmietankowy
  • 15 dag śmietany 22%
  • 25 ml likieru pomarańczowego

Masa śmietanowa

Na wierzch

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik z pomarańczami
1. W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubij z cukrem, dodaj ser i kakao.

2. Ciągle ubijając mikserem, dodaj rozpuszczoną czekoladę, budyń w proszku i na koniec śmietanę i likier. Wszystko wymieszaj.

3. Tortownicę o średnicy 26 cm owiń folią aluminiową, aby zabezpieczyć formę przed przedostaniem się do środka wody.

4. Masę przełóż do tortownicy. Umieść ją w większej formie wypełnionej w 1/3 wodą. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w temp. 160 st. C. Wystudź w otwartym piekarniku.

5. Żelatynę zalej odrobiną zimnej przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej.

6. 350 ml śmietanki 30-proc. ubij. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (łyżeczkę cukru zachowaj) i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.

7. Masę śmietanową wylej na wystudzony sernik i odstaw na godzinę do lodówki. Pomarańcze obierz i wytnij z niej cząstki. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Bitą śmietaną udekoruj wierzch sernika.

8. Całość oprósz kakao i udekoruj pomarańczą.