Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czekośliwka to pyszny krem, który znany jest również jako śliwkowa nutella. Jest naprawdę przepyszna i smakuje jak coś pomiędzy powidłami śliwkowymi, a kremem czekoladowym.

Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe

Składniki:

Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe

2 średnie słoiczki:

  • 1 kg śliwek (polecam węgierki, ale można użyć dowolnych)
  • 1/2 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml; lub wedle smaku)
  • 100 g gorzkiej czekolady (z jak najwyższą zawartością kakao) lub 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Czekośliwka, czyli powidła czekoladowo-śliwkowe
Wypestkowane śliwki pokroić w niewielką kostkę, a następnie umieścić w garnku (najlepiej z grubym dnem) z odrobiną wody.

Wsypać cukier i całość zagotować.

Następnie należy zmniejszyć ogień i śliwki gotować około 1 godziny (lub do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji).

Co jakiś czas trzeba je przemieszać, aby się nie przypaliły.

Po tym czasie dodać kawałki czekolady (*), bądź kakao i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Powidła podgotować przez kolejne 5 minut.

Czekośliwka jest już gotowa i ostudzoną należy przechowywać w lodówce.

Krem można szczelnie zamknąć w słoikach, a następnie obrócić do góry dnem i odstawić ostygnięcia.

Większe zapasy warto przez 20 minut zapasteryzować.

(*) Czekolada może mieć wpływ na pleśnienie powideł. Zawsze powinna być z jak najwyższą zawartością kakao.

Można też użyć mlecznej ale tylko wtedy jeśli czekośliwka będzie spożyta maksymalnie do miesiąca.