msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Deser jeżynowy.

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Zapas jeżyn w zamrażarce natchnął mnie na prosty deser.

Deser jeżynowy.

Składniki:

Deser jeżynowy.

 

  • 0,5 l jeżyn (ja użyłam mrożonych)
  • ok.65 dag jogurtu naturalnego bez cukru (gęstego)
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 bita śmietana w proszku dr.Oetkera +200 ml zimnego mleka
  • malinki i jeżynki (cukierki) do dekoracji); w sezonie możemy ozdobić świeżymi owocami

Sposób przygotowania:

Deser jeżynowy.
Jeżyny na wpół rozmrożone , posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, dodać jogurt i zmiksować blenderem.Żelatynę dokładnie rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i zmiksować z masą jeżynową.Przełożyć do salaterek lub pucharków.Wstawić do lodówki do skrzepnięcia.Masa nie będzie twarda.Bitą śmietanę ubić z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nałożyć na mus jeżynowy, ale całkiem go nie zakrywać.Udekorować żelkowymi malinkami i jeżynkami lub świeżymi, jeśli jesteśmy w ich posiadaniu.
Córka, która nie lubi jeżyn zjadła swoją porcję i prosiła o dokładkę.Później jej powiedziałam, co zawierał deser.Smacznego!

Tagi:

beza bezy