Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Deser z budyniem, piankami i watą cukrową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser, który zachęci swoim wyglądem każdego do spróbowania. Fajny pomysł na kinderbal, ale i nie tylko.

Deser z budyniem, piankami i watą cukrową

Składniki:

Deser z budyniem, piankami i watą cukrową

Warstwa budyniowa:

  • 1 galaretka ametystowa o smaku wieloowocowy
  • barwnik różowy według uznani
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Warstwa piankowa:

  • 86 g pianek
  • około 1 łyżka wody

Dodatkowo:

  • wata cukrowa

Sposób przygotowania:

Deser z budyniem, piankami i watą cukrową
1. Na samym początku przygotować warstwę budyniową. W połowie mleka rozpuścić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, następnie wlać rozpuszczony budyń i gotować, mieszając do zgęstnienia. Garnek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę w proszku i energicznie mieszać, aż galaretka się rozpuści. Dodać szczyptę barwnika aby wzmocnić kolor. Masę odstawić na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.

2. Porcję budyniu dać do szklanek.

3. Z kolei przygotować warstwę piankową. Pianki wraz z wodą rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Przełożyć masę do szklanek. Jest ona ciągnąca, więc można nią zrobić wzroki na szklankach.

5. Na koniec nałożyć watę cukrową.

6. Gotowe!

Smacznego!