Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Diablotki z prażoną cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 120
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę.

Diablotki z prażoną cebulką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Diablotki z prażoną cebulką

Około 35 sztuk:

  • 200 g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku; zwykła gouda też się sprawdzi)
  • 1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml)
  • 120g masła/margaryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli (w zależności od smaku sera)

Dodatkowo:

  • 10 łyżek prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

Diablotki z prażoną cebulką

Masa:

Diablotki z prażoną cebulką
Ciasto należy schłodzić w lodówce około 30 minut.

Mąkę wymieszać z solą i papryką.

Dodać ser starty na tarce o średnich oczkach oraz masło/margarynę, a na końcu prażoną cebulkę.

Całość dokładnie zagnieść, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Ciasteczka:

Diablotki z prażoną cebulką
Odstęp między ciastkami nie musi być zachowany.

Z ciasta uformować kuleczki - mniejsze niż orzecha włoski.

Każdą kulkę mocno spłaszczać i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Z ciasta można również wykrawać dowolne kształty.

Pieczenie:

Diablotki z prażoną cebulką
Diablotki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i dodatkowo posypać startym serem.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.