Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Döner Kebab

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Liście kapust, ogórek i sałatę pociąć w cienkie paski, posypać bulionem i wymieszać...

Döner Kebab

Składniki:

Döner Kebab

 

  • 1 turecki chlebek "Fladen" ok 500g
  • 500 g mięsa do kebabu (może być też mielone)
  • 6 łyżek dobrego oleju
  • cebula
  • 120g białej kapusty
  • 120g czerwonej kapusty
  • 4 pomidory
  • ogórek świeży
  • 100g sałaty lodowej
  • grubo zmielony pieprz
  • sół
  • mielona papryka
  • 2 łyżki bulionu (instant)

 

Sposób przygotowania:

Döner Kebab
Liście kapust, ogórek i sałatę pociąć w cienkie paski, posypać bulionem i wymieszać. Pomidory pokroic w plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyc mięso z cebulą, przyprawić przyprawami i smażyć, aż będzie chrupiące (w przypadku mielonego mięsa, porozgniatać widelcem). Chleb podzielić na 4 cześći, przeciąć w zdłuż, by utworzyła się rozkładana "kanapka", podpiec w opiekaczu. Gdy chleb bedzie gorący napełnić mięsem i pozostałymi dodatkami. Polecany jest do kebabu sos jogurtowo-czosnkowy.

4 porcje - 851 kcal

Tagi:

mięso sałata