misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 631]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Domowe faworki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, mega kruche, pełne bąbelków domowe faworki. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty nie tylko w tłusty czwartek. Lubią je dzieci i dorośli. Znikają w oka mgnieniu.

Domowe faworki Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Domowe faworki

 

 

  • cukier puder do posypania faworków
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Domowe faworki
Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostała składniki. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Gotowe wybijamy wałkiem przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy miską i odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.

Następnie odcinamy kawałek ciasta rozwałkowujemy bardzo cieniutko i tniemy na paski o szerokości około 1,5- 2 cm. Następnie każdy pasek tniemy na mniejsze kawałki. Na środku każdego paseczka robimy nacięcie. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec paseczka i formujemy faworki. Układamy je na delikatnie posypanej mąką desce i przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.

Gdy wszystkie faworki będą już zrobione smażymy je z każdej strony na na złoty kolor w dobrze rozgrzanym oleju.

Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem
Domowe faworki
Przesiewamy sypkie składniki i dodajemy do nich pozostałe
Domowe faworki
Zarabiamy bardzo gładkie i jednolite ciasto
Domowe faworki
Gotowe ciasto wybijamy za pomocą wałka do ciasta
Domowe faworki
Ciasto po około 30 min. rozwałkowujemy bardzo cieniutko
Domowe faworki
Tniemy na paski
Domowe faworki
Paski tniemy na mniejsze kawałki a na środku robimy nacięcie ]
Domowe faworki
Formujemy faworki i smażymy na złoty kolor z obu stron
Domowe faworki
Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem
Domowe faworki
Pyszne mega kruche faworki