ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Domowe pączki z ziemniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pączki z ziemniakiem ugotowanym i przetartym przez praskę są bardzo delikatne, elastyczne, puszyste.

Domowe pączki z ziemniakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe pączki z ziemniakiem

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko ciepłe 250 ml,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki,
  • jajka 4 sztuki "M",
  • ziemniaki ugotowane 3 sztuki średnie,
  • mąka tortowa 60-70 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • spirytus 1 łyżka,
  • masło stopione 10 dag,
  • dżem 300 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba,
  • olej do smażenia 1 litr

Sposób przygotowania:

Domowe pączki z ziemniakiem

ETAP 1:

Domowe pączki z ziemniakiem
Mąka powinna być zawsze przesiana do drożdżowych wypieków.

Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru,
mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 30 minut, następnie wsypać przesianą mąkę do zaczynu.

ETAP 2:

Domowe pączki z ziemniakiem
Ciasto ma mieć do ść gęstą konsystencję.

Wlać resztę mleka, stopione letnie masło, aromat cytrynowy, wsypać cukier, sól, dodać przeciśnięte praskę ugotowane ziemniaki, hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 3:

Domowe pączki z ziemniakiem
Silikonowa stolnica-mata nie potrzebuje podsypywania mąką.

Wyrośnięte ciasto porcjami wałkować na stolnicy na około 2 cm placki i szklanką wykrawać kółka.

ETAP 4:

Domowe pączki z ziemniakiem

Wykrojone kółka zostawić na 30 minut do podrośnięcia.

ETAP 5:

Domowe pączki z ziemniakiem

Olej do smażernia zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia
sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na
drugą stronę i smażyć na rumiano.

ETAP 6:

Domowe pączki z ziemniakiem

Dżem dać do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania i nadziewać pączki gorące.

ETAP 7:

Domowe pączki z ziemniakiem

Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do
wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem