2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1492]

Domowy likier jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Świetnie się sprawdza jako dodatek do deserów czy ciast,lub po prostu jako środek rozweselający na długie zimowe wieczory......

Domowy likier jajeczny

Składniki:

Domowy likier jajeczny

 

  • 1/2 litra mleka skondensowanego nie słodzonego
  • 5-6 żółtek od kur ekologicznych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 ml wódki czystej
  • 100 ml spirytusu
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Domowy likier jajeczny
Mleko przelewamy do rondelka,wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią lub laską wanilii przeciętą wzdłuż na połowę,zagotować zostawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka przełożyć do miski ustawionej na parze wodnej,wsypać cukier puder i ubijać mikserem do białości aż masa podwoi swoją objętość.następnie wlewać cienkim strumieniem mleko i cały czas ubijać aż do całkowitego połączenia. Gdy masa będzie jednolita wlewać alkohol wódkę zmieszaną dobrze ze spirytusem-należy to robić powolutku naprawdę cienkim strumieniem i ubijać aby masa się nie zważyła bo wtedy musimy wszystko zaczynać od początku .Gdy masa będzie jednolita przelewamy do butelki lub karafki i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia jest gotowa do spożycia. Smacznego!