Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Domowy salceson z golonki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Salceson zrobiłam w plastikowych butelkach po mleku z szerokim otworem. Po dokładnym zakręceniu można je bezpiecznie ułożyć poziomo w lodówce.

Domowy salceson z golonki wieprzowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy salceson z golonki wieprzowej

 

Sposób przygotowania:

Domowy salceson z golonki wieprzowej
Oczyszczoną golonkę i kolanka włożyć do dużego garnka i gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Kiedy kości z golonki można swobodnie wyjąć jednym ruchem, wtedy wiadomo, że jest gotowa.

Odcedzić przelewajac wywar do mniejszego garnka. Mięso lekko przestudzić i obrać zachowując skórki i miękkie kolagenowe szkliste części. Włożyć wszystko do wywaru. Gotować na małym ogniu do czasu, aż odparuje wywar i pozostanie tylko tyle, aby zakrywał mięso na 3-5 cm.

Mięso wybrać łyżką cedzakową, przestudzić i przełożyć do przygotowanych pojemników. Jeśli są to butelki, to najwygodniej użyć dużego lejka z szerokim wylotem.

Wywar doprawić do smaku pieprzem, przyprawą w płynie, wyciśniętym czosnkiem oraz pieprzem ziołowym. Ostudzić i dodać niewielką ilość octu dla przełamania smaku. Pojemniki szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce do wstępnego stężenia, a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.

Wyjąć gotowy salceson i pokroić w plasterki.

Podawać z ulubionym pieczywem oraz dodatkiem chrzanu, musztardy lub sosu tatarskiego.
Domowy salceson z golonki wieprzowej
Domowy salceson dobrze smakuje z chrzanem.
Domowy salceson z golonki wieprzowej
Salceson przygotowany w butelkach po mleku ma ładny kształt.