Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Domowy żurek z jajkami i białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli wciąż szukasz najlepszego przepisu na żurek, to właśnie go znalazłaś – na domowym zakwasie, z żeberkami, pachnącymi przyprawami, białą kiełbasą i jajkami. Po prostu ideał!

Domowy żurek z jajkami i białą kiełbasą

Składniki:

Domowy żurek z jajkami i białą kiełbasą

Na zakwas

Na żurek

Sposób przygotowania:

Domowy żurek z jajkami i białą kiełbasą
1. Przygotować zakwas: mąkę żytnią zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba, dodać obrane ząbki czosnku, zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać i odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Następnie odmierzyć 2 szklanki gotowego zakwasu.

2. Ugotować żurek: wędzone żeberka pokroić na duże kawałki. Cebule oraz włoszczyznę obrać, opłukać. Wędzone żeberka i warzywa włożyć do garnka, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlać około7-8 szklanek wody. Poczekać, aż całość zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 50-60 minut.

3. Wywar przecedzić, przelać ponownie do garnka. Do wywaru dodać zakwas i gotować razem jeszcze około 15-20 minut na małym ogniu. Jajka pociąć na połówki, czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do zupy. Całość przyprawić do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszać ze śmietaną.

4. Białą kiełbasę pokroić w plasterki, zrumienić z obu stron na oleju. Gotowy żurek podawać z jajkami, białą kiełbasą i szczypiorkiem.