iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ryba gdy postoi kilka godzin w takiej pierzynce, to jest bardzo smaczna miękka i soczysta. Należy danie dobrze schłodzić.

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny

 

  • 1 kg filetu z dorsza,
  • 1 bulwa selera,
  • 1 por,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 3 cebule,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 szklanka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny

Przygotowanie ryby

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny
Ryba powinna być dokładnie osuszona i osolona.

Dorsza kroimy na kawałki, oprószamy solą i odstawiamy.

Przygotowanie warzyw

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny
Warzywa powinny być pokrojone jak najdrobniej.

Warzywa należy pokroić w słupki. Natomiast cebulę w piórka, pora w talarki. Do garnka wlewamy 2 szklaki wody. Dodajemy warzywa, pomidory z puszki, koncentrat. Solimy. Dusimy do miękkości.

Smażenie ryby

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny
Ryba powinna być chrupiąca i złota.

Rybę należy obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.

Układanie warstw

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny
Farsz powinien być rozłożony po całości półmiska.

na półmisku układamy część farszu.

Przygotowanie warstw

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny
Ryby powinny zakrywać całość farszu.

Na rozłożone warzywa wykładamy warstwę ryb.

Przygotowanie warstw

Dorsz pod pierzynką z włoszczyzny
Ostatnią warstwą powinny być warzywa.

Następnie smarujemy ryby farszem, postępujemy tak dalej do wyczerpania składników. Aż powstanie nam ładny kopiec, chłodzimy.

Tagi:

dorsz