Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dorsz smażony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dorsza oczyścić, opłukać, wykroić filety (ze skórą). Oprószyć

Dorsz smażony

Składniki:

Dorsz smażony

 

  • 80 dag dorsza
  • kwasek cytrynowy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • zielenina do dekoracji
  • 10 dag tartego chrzanuna panierkę:
  • 4 dag mąki
  • jajko
  • 8 dag tartej bułki

Sposób przygotowania:

Dorsz smażony
Dorsza oczyścić, opłukać, wykroić filety (ze skórą). Oprószyć kwaskiem cytrynowym i odłożyć do lodówki na 30 minut. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Filety panierować na przemian w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Gotową rybę przybrać posiekaną zieleniną i tartym chrzanem. Podawać z ziemniakami z wody i dowolną surówką.