zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2374]

Drobiowa wędlina z szynkowara

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Moja kolejna wędlina z szynkowara. Tym razem drobiowa z przyprawą Szeherezada i pomidorami z czosnkiem i bazylią.

Drobiowa wędlina z szynkowara Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowa wędlina z szynkowara

 

  • 830 g mięsa z ćwiartek kurczaka ( u mnie były to 4 duże ćwiartki )
  • 1 łyżeczka peklosmaczku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada
  • 1/2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Drobiowa wędlina z szynkowara
Mięso odcięte od kości z ćwiartek kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Potem umieścić je w woreczku i włożyć do szynkowara. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Potem do garnka wlać tyle wody aby szynkowar wystawał nad nią 1 centymetr. Zagotować wodę, wstawić szynkowar, zakryć pokrywką i gotować przez godzinę w 90 stopniach. Dobrze mieć do sprawdzenia temperatury termometr. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar z wody i wystudzić, potem wstawić go do lodówki na kilka godzin aby wędlina ładnie się związała. Wyjąć wędlinę z szynkowara i podawać na przekąskę lub zamiast wędlin sklepowych do pieczywa.
Drobiowa wędlina z szynkowara
wytrybowane mięso z kurczaka włożyć do miski dodac przyprawy i wymieszać
Drobiowa wędlina z szynkowara
umieścić mięso w woreczku a potem w szynkowarze
Drobiowa wędlina z szynkowara
po całkowitym wystudzeniu wyjąć wędlinę z szynkowara