Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Drobiowe mielone z sosem pomidorowym i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Jeżeli znudziły Wam się zwykłe mielone możecie przygotować oto takie z sosem pomidorowym i serem żółtym. Będzie bardzo pysznie i aromatycznie. Mojej rodzinie bardzo smakowało. Kotleciki podałam z ryżem i surówką z marchewki i jabłka.

Drobiowe mielone z sosem pomidorowym i serem

Składniki:

Drobiowe mielone z sosem pomidorowym i serem

Kotleciki:

  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sos:

Dodatkowo:

  • 20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Drobiowe mielone z sosem pomidorowym i serem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką. Do masy mięsnej wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy okrągłe płaskie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Uformowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumieniania. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

2. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia, uważamy żeby za mocno nie przypiec. Dodajemy pomidory i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suszonymi przyprawami.

3. Gorący sos nakładamy na usmażone kotleciki, posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym i zapiekamy w gorącym piekarniku przez kilka chwil aż ser się rozpuści. Podajemy gorące z dowolnymi dodatkami.

Rady: Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. 

Tagi:

pomidory