nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Drobna fasolka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taką fasolkę moja rodzina najbardziej lubi ze świeżym pieczywem.

Drobna fasolka w sosie pomidorowym

Składniki:

Drobna fasolka w sosie pomidorowym

 

  • 250 g drobnej białej fasoli
  • 250 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej)
  • 2 średnie cebule
  • ok. 100 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 szl. pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki mąki

 

 

  • słodka papryka mielona
  • 2-3 szczypty majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Drobna fasolka w sosie pomidorowym
1. Fasolę przepłukałam, a następnie zalałam wodą i moczyłam (najlepiej całą noc). Całość przelałam do garnka, dodałam kostkę rosołową, ziele i liście laurowe, gotowałam, aż zmiękła. 2. W tym czasie kiełbasę i cebulę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam na niego najpierw kiełbasę, a później cebulę. Przesmażyłam, aż się zarumieniły. Odstawiłam. 3. Gdy fasola była prawie miękka, dodałam do niej przecier pomidorowy i kiełbaskę z cebulką. Wymieszałam, dolałam trochę wody (kilka centymetrów nad powierzchnię fasolki) i dusiłam, aż fasola całkiem zmiękła. 4. Dodałam keczup, doprawiałam papryką mieloną, solą i pieprzem. Mąkę rozrobiłam w małej ilości wody, dodałam do fasolki i zagotowałam. Zdjęłam z ognia.