jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Drożdżowa baba z mniszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżową babkę zdecydowanie należy nazwać babą. To naprawdę kawał pysznego ciasta. Gdy święta wypadają późno, jak w tym roku warto przygotować ją z mniszkowym wnętrzem. Końcem kwietnia łąki już zaczynają się złocić.

Drożdżowa baba z mniszkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowa baba z mniszkiem

CIASTO:forma o pojemności 3 litry

  • Ok 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka świeżo zerwanych płatków mniszka lekarskiego,
  • Skórka starta z jednej cytryny,
  • Garść czekoladowego groszku,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 12 dag masła,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • Szczypta soli,
  • 5 dag świeżych drożdży

DODATKOWO:

  • Tłuszcz do formy,
  • Mąka do przygotowania formy

DEKORACJA:

  • 5 łyżek wody,
  • Około 1,5 szklanki cukru pudru,
  • Lukrowane jajka czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdżowa baba z mniszkiem

ETAP 1

Drożdżowa baba z mniszkiem
gry rozczyn rośnie idziemy na mniszek

Mleko lekko podgrzewamy. W podgrzanym rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz ok 5 łyżek mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 2

Drożdżowa baba z mniszkiem
do rozczynu dodajemy jajka

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, jajka, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania mąkę. W połowie wyrabiania dodajemy do niego tłuszcz.

ETAP 3

Drożdżowa baba z mniszkiem
do ciasta dodajemy mniszek i czekoladę

W sumie ciasto wyrabiałam 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego płatki mniszka, skórkę z cytryny oraz czekoladowy groszek.

ETAP 4

Drożdżowa baba z mniszkiem
ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Po połączeniu składników ciasto przykrywamy i odkładamy na 60 minut do wyrośnięcia.

ETAP 5

Drożdżowa baba z mniszkiem
ciasto przekładamy do formy

Między czasie formę smarujemy tłuszczem oraz oprószamy mąką.
Wyrośnięte ciasto przebijamy i przekładamy do formy. Wkładamy je lekko nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik włączamy na 180°C. W tej temperaturze babkę pieczemy około 55 minut.

ETAP 6

Drożdżowa baba z mniszkiem
upieczoną babkę studzimy

Gotową wyjmujemy na kratkę i studzimy.

DEKORACJA:
LUKIER: Do wody dodajemy stopniowo cukier. Całość ucieramy drewnianą pałką do uzyskania lukru o pożądanej konsystencji. Gotowym oblewamy ostudzoną babę. Gdy lukier zaczyna twardnieć dekorujemy go jajeczkami.
Dodatkowo przed podaniem można ozdobić deser kwiatami mniszka