gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Posypane kruszonką. Idealne do zimnego mleka lub ciepłej herbaty.

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

Ciasto

Dżem

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.

Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.

Posypujemy kruszonką.

Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego
Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami
Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami
Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.