SUPERPRZEPIS

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

  • 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu Więcej zdjęć (5)

Delikatne paszteciki z kremowym farszem z bobu i kremowego serka śmietankowego. Polecam podać je jako oryginalny dodatek do wszelkiego rodzaju kremowych zup, np.pikantnego kremu ze świeżych pomidorów i papryki.

Składniki:

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

 

  • 500g. mąki pszennej
  • 7g. suchych drożdży
  • 30g. rozpuszczonego masła 82%
  • 200ml ciepłego mleka( nie gorącego)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • Pasta z bobu:
  • 0,5 kg bobu
  • 2-3 gałązki kopru
  • 250g. kremowego serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

ETAP 1:

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże oraz sól z cukrem, wymieszać. Wlać masło, mleko oraz wbić jajka. Wyrobić gładkie odchodzące od dłoni ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pasta z bobu:

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

W między czasie przygotować pastę z bobu. Bób gotować do miękkości z dodatkiem soli i gałązek kopru. Odcedzić, obrać ze skórki.

ETAP 3:

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

Do miski przełożyć bób, dodać serek śmietankowy, doprawić solą i pieprzem. Farsz pognieść widelcem lub zblendować.

ETAP 4:

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko, na cieście rozsmarować pastę z bobu. Zwinąć ścisło w rulon.

ETAP 5:

Drożdżowe paszteciki z kremową pastą z bobu

Rulon kroić w 5 cm. paszteciki, skropić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Paszteciki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.