Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Takie paszteciki pysznie smakują z czerwonym barszczykiem. Są mięciutkie i pyszne. Idealne na świąteczny stół.

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Składniki:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Ciasto:

Farsz:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Wykonanie ciasta:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto.

Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy roztarte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.

Wykonanie farsz:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Następnie z pieczarek i cebuli przygotowujemy farsz.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy. Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju, staramy się odparować cały płyn. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

Formowanie pasztecików:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Następnie z ciasta i pieczarek formujemy.

Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt, następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki, rolujemy i kroimy roladki.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Następnie przygotowane paszteciki układamy do pieczenia.

Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.

Pieczenie:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami
Następnie pieczemy paszteciki do zrumienienia.

Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików.