bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Drożdżowe pierożki z meksykańskim farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast tradycyjnego obiadu przygotowałam drożdżowe pierożki z meksykańskim farszem, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne.

Drożdżowe pierożki z meksykańskim farszem

Składniki:

Drożdżowe pierożki z meksykańskim farszem

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • Farsz:
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • Małą puszka fasoli
  • 0,5 szklanki ugotowanej kukurydzy
  • 1 małą cebula
  • 0,5 szklanki sosu meksykańskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • Słodka i ostra papryka
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • Czarny i biały sezam do posypania wierzchu
  • Papier do pieczenia
  • Mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z meksykańskim farszem
Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso. Obraną cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, smażymy do miękkości mięsa. Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę i ugotowaną kukurydzę, sos meksykański i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostra paprykę. Smażymy do momentu odparowania wody z sosu, pozostawiamy do ostudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.

Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i ponownie zagniatamy, wałkujemy dość cienko, metalową obręczą lub szklanką wycinamy krążki z ciasta. Nakładamy przygotowany farsz, zlepiamy brzegi pierożków i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy wierzch sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Podajemy z sosem meksykańskim.