Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Drożdżowe ślimaczki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe, pulchne ciasteczka z makiem na 3 kęsy który zniknęły ze stołu jako pierwsze. Były na prawdę pyszne i dość słodkie. Smaczna odmiana tradycyjnego makowca .

Drożdżowe ślimaczki z makiem

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z makiem
Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól, przemieszać. Dodać żółtko, wlać olej oraz mleko. Zagnieść jednolite, odchodzące od dłoni ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować cienko. Na całości ciasta rozsmarować masę makową, zwinąć ścisło w rulon.

Roladę pokroić na 3 cm kawałki, każdy posmarować roztrzepanym żółtkiem oraz posypać cukrem.

Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.