Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1114]

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ślimaczki są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki.

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą

Ciasto:

Obłożenie:

  • 10 dag koncentratu pomidorowego
  • 30 dag sera żółtego
  • pół puszki kukurydzy
  • zioła prowansalskie według uznania
  • zioła ( ulubione )
  • czubryca biała według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą

Wykonanie ciasta:

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Do mąki dodajemy sól, olej i drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wykonanie ślimaczków:

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą
Następnie ciasto wałkujemy i nakładamy obłożenie.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.

Rozwałkowane ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.

Zawijanie:

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą
Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy.

Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy plastry.

Do pieczenia:

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą
Następnie roladki układamy na blasze do pieczenia.

Tak przygotowane roladki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.

Pieczenie:

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą
Następnie ślimaczki pieczemy do zrumienienia. Smacznego.

Następnie pieczemy do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ślimaczki są gotowe do podania. Smacznego.

Tagi:

przystawki