renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne i puszyste drożdżówki z nadzieniem z serka mascarpone i rabarbaru. Polecam nas kolacje z kubkiem mleka lub kakao.

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem

Etap 1

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem
Ciasto po wyrobieniu pozostawoamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Drożdże z 2 łyżkami cukru i pół szklanki ciepłego mleka mieszamy i pozostawiamy na ok.10 minut aż zaczną pracować. Następnie do miski wrzucamy resztę składników i dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto. pozostawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę.

Etap 2

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Przygotowujemy nadzienie. Serek mieszamy z cukrem, a rabarbar tniemy na małe kawałki.

Etap 3

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem
Po godzinie ciasto podwoi swoja objętość.

Ciasto po wyrośnięciu, lekko wyrabiamy na stolnicy.

Etap 4

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem
Po wyrobieniu ciasto podzielić na dziesięć części.

Podzielić ciasto na 10 części i uformować z nich okrągłe placki z wgłębieniem na środku na nadzienie.

Etap 5

Drożdżówki z mascarpone i rabarbarem
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni rzez ok. 20 minut.

W wgłębienie nakładać serek i rabarbar. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy drożdżówki przez ok 20 minut.