Duet seromak

  • Przyjaciółka
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Duet seromak

Seromakowiec, to obok tradycyjnego makowca, jedna z najpopularniejszych słodkich propozycji na świąteczny stół. Choć jego przygotowanie wymaga pracy, efekt zdecydowanie jest tego wart!

Składniki:

Duet seromak

Ciasto

  • 10 dag kostki margaryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki
  • żółtko

Masa makowa

  • puszka gotowej masy makowej (900 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 czubate łyżki kaszy manny

Masa serowa

Dodatkowo

  • rodzynki w czekoladzie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Duet seromak
1. Przygotuj kruchy spód. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj mikserem i zagnieć w kulkę.

2. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno rozwałkowanym ciastem. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15–20 minut w temp. 180 st. C. 3. Przygotuj masę makową. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękką margarynę, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Nie wyrównuj powierzchni.

6. Na masę makową wyłóż masę serową.

7. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Ci piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temp. do 160 st.C i piecz jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.