Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1502]

Duńska zupa serowo-porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis na tę zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'',oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany. Zupa wyszła bardzo pyszna i delikatna w smaku.

Duńska zupa serowo-porowa

Składniki:

Duńska zupa serowo-porowa

 

  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • sól i pieprz do smaku

 

  • dodatkowo:
  • 15 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Duńska zupa serowo-porowa
1.Por obieramy z wierzchnich liści,odcinamy część zieloną.Cebulę obieramy. Warzywa myjemy i osuszamy. 2.Następnie warzywa kroimy w cienkie półplasterki. 3.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości. 4.Serki topione przekładamy do miski,wlewamy około pół szklanki gorącej wody i mieszamy aż serki się rozpuszczą.Następnie do serków dajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. 5.Serki wraz ze śmietaną wlewamy do zupy,chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6.Gorącą zupę nalewamy na talerze i posypujemy startym serem żółtym.Podajemy. 

Tagi:

sery ser pory