pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Duszona szynka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

prosty przepis na smaczny obiad

Duszona szynka w sosie własnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Duszona szynka w sosie własnym

 

  • 0,6 kg szynka wieprzowa,
  • 2 łyżki smalec,
  • 1 cebula,
  • 1 bulionetka

 

Sposób przygotowania:

Duszona szynka w sosie własnym
Szynkę marynujemy w marynacie piwnej (przepis "Marynata piwna do szynki") ok. 24h. Następnie kroimy ją w plastry grubości ok. 1,5 cm i wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na dużym ogniu na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy do garnuszka, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni wraz z tłuszczem przerzucamy wszystko do szynki, zalewamy bulionem rozrobionym w 1,5 szklance wody i dusimy na małym ogniu do momentu, gdy sos osiągnie pożądaną gęstość (zagęszczamy mąką). Można ewentualnie do duszenia dodać trochę marynaty w której marynowaliśmy szynkę. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Duszona szynka w sosie własnym
Podczas duszenia
Duszona szynka w sosie własnym
Propozycja podania

Tagi:

szynka