margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Dynia w słoikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonała dynia na zupę,placki,jako dodatek do naleśników,ciasta czy też jako dżem.Można doprawić wedle uznania.W zimie jak już nie ma dostępu do świeżej taka ze słoika jest jak znalazł

Dynia w słoikach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dynia w słoikach

 

  • 2,5 kg dyni
  • ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Dynia w słoikach
Dynię umyć obrać ze skóry,pozbyć się watowatego środka.Pokroić na kawałki i następnie na dość grubą kostkę.Włożyć do garnka wlać wodę i gotować pod przykryciem około 30 minut,przemieszać.Następnie odkryć i gotować do zredukowania płynu który powstanie w trakcie gotowania tj.kolejne 30 minut.Gotową dynię przekładać do wyparzonych słoiczków,wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować 10 minut.
Dynia w słoikach
dynie umyc obrać pokroić na kawałki
Dynia w słoikach
kostkę z dyni wrzucić do garnka i zalać wodą
Dynia w słoikach
gotować do zredukowania płynu

Tagi:

dynia