SUPERPRZEPIS

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka kruche z dodatkiem otartej skórki z cytryny, nadziane prażonymi jabłkami z przyprawą do szarlotki są rewelacyjne.

Składniki:

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami

 

  • 2 szkl mąki tortowej + do posypania stolnicy
  • 10 dag masła
  • 7-10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka z ugotowanych na twardo jajek
  • 1 surowe żółtko
  • 15 dag dyni Hokkaido
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki
  • 2-3 łyżki wody
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • białko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami

ETAP 1:

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami
Uprażone jabłka wymieszać z przyprawą do szarlotki

Dynię bez pestek i miąższu pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości, następnie ostudzić i zmiksować.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować a następnie ciągle mieszając gotować na małym ogniu do odparowania płynu. Pod koniec wymieszać z przyprawą do szarlotki.

Ciasto:

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami
Do mąki z masłem dodać pozostałe składniki

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, puree z dyni, surowe żółtko, otartą skórkę z cytryny i starte na tarce żółtka z ugotowanych jajek. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

ETAP 3:

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami
Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty

Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, pokroić w paski o szerokości 10-12 cm a następnie w trójkąty.

Każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach tak jak na zdjęciu.

ETAP 4:

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami
Na każdy trójkąt ciasta włożyć porcję jabłek

Następnie włożyć porcję nadzienia i zawinąć lewy róg ciasta w prawo a później prawy w lewo lub odwrotnie.

ETAP 5:

Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Upieczone ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.