Sposób przygotowania:
Dyniowo-cytrynowe ciasteczka z jabłkamiETAP 1:
Dynię bez pestek i miąższu pokroić na kawałki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości, następnie ostudzić i zmiksować.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować a następnie ciągle mieszając gotować na małym ogniu do odparowania płynu. Pod koniec wymieszać z przyprawą do szarlotki.
Ciasto:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, puree z dyni, surowe żółtko, otartą skórkę z cytryny i starte na tarce żółtka z ugotowanych jajek. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
ETAP 3:
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, pokroić w paski o szerokości 10-12 cm a następnie w trójkąty.
Każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach tak jak na zdjęciu.
ETAP 4:
Następnie włożyć porcję nadzienia i zawinąć lewy róg ciasta w prawo a później prawy w lewo lub odwrotnie.
ETAP 5:
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Upieczone ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.