SUPERPRZEPIS

Dżem jabłkowy z płatkami róży

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Dżem jabłkowy z płatkami róży

Dżemy to świetny sposób na zachowanie smaku owców na zimowe dni, a także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :)

Składniki:

Dżem jabłkowy z płatkami róży

podstawowe

  • (na 4 słoiki po około 250 g)
  • 1 kg jabłek
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 40 g płatków róży (około 2 szklanki)
  • 400 g cukru
  • szklanka soku jabłkowego

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy z płatkami róży

1

Dżem jabłkowy z płatkami róży
Dżem gotujemytak długo az owoce się zeszkla a całość zgęstnieje.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 10-15 minut.