Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1269]

Eklery orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Eklery orzechowe- pyszne ciasteczka, które ucieszą podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.

Eklery orzechowe

Składniki:

Eklery orzechowe

Ciasto

Krem

Polewa

Sposób przygotowania:

Eklery orzechowe
1. Mąkę, margarynę oraz sól przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Studzę. Do ciasta wbijam po jednym jajku i wszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół.

2. Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. Masą przekładam upieczone eklery.

3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę rozsmarowuję na wierzchu eklerów. Eklery posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.