Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ekspresowe bułki bez drożdży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu. Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.

Ekspresowe bułki bez drożdży

Składniki:

Ekspresowe bułki bez drożdży

6 sztuk:

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania bułek

Sposób przygotowania:

Ekspresowe bułki bez drożdży

Ciasto:

Ekspresowe bułki bez drożdży
Do mieszania polecam ciasta polecam mikser z hakiem.

W pierwszej misce połączyć jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Wszystko wymieszać oraz wyrobić na jednolite ciasto.

Formowanie:

Ekspresowe bułki bez drożdży
Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.

Następnie ciasto należy podzielić na 6 części.
Z każdego z nich uformować bułkę i wszystkie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Bułeczki posmarować olejem, a wierzch naciąć na krzyż.
(Bułki dodatkowo posypałam sezamem.)

Pieczenie:

Ekspresowe bułki bez drożdży
Bułeczki powinny być delikatnie zarumienione.

Bułki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 190 stopniach.
(U mnie piekarnik gazowy.)