Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1050]

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Koniecznie spróbujcie takiego ekspresowego połączenia! Ciasto można też przygotować w formie deseru.

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu

Składniki:

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu

U mnie forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:

  • 150g słomki ptysiowej

Krem:

  • 1 opakowanie kremu truskawkowego
  • 250 ml mleka
  • 80g masła

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu

Krem:

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu
Możecie użyć innego wariantu smakowego kremu.

Krem należy przyrządzić zgodnie z opisem i składnikami widocznymi na opakowaniu.

U mnie było to 220 ml mleka lub 250 ml mleka + 80g masła.

Wybrałam drugą propozycję.

Ciasto:

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu
Możecie równie dobrze przygotować inną liczbę warstw.

Dno formy równomiernie wyłożyć słomką ptysiową i na niej kolejno ułożyć krem, słomkę ptysiową, krem oraz ponownie słomkę.

Podanie:

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu
Ja lubię jak ciasto przed podaniem jest schłodzone.

Ciasto podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce.

(Osobiście wolę drugą opcję, ponieważ wtedy słomka ptysiowa odrobinę zmięknie, a wierzch pozostanie nadal chrupiący.)

Tagi:

deser