Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Empanadas – argentyńskie pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te kruche argentyńskie pierożki na pewno będą smakować twoim przyjaciołom. Mają aromatyczny, ostry farsz mięsny i chrupiącą skorupkę.

Empanadas – argentyńskie pierogi z mięsem

Składniki:

Empanadas – argentyńskie pierogi z mięsem

na ciasto:

na farsz:

  • 45 dag mielonej wołowiny
  • duża cebula
  • czerwona papryka
  • 5 dag masła
  • stołowa łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Empanadas – argentyńskie pierogi z mięsem
1. Przygotuj farsz: na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj obraną, posiekaną cebulę oraz mięso. Smaż, aż wołowina zmieni kolor.

2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Duś całość, tak długo, aż wszystko będzie miękkie. Wystudź.

3. Na ciasto: mąkę wyrób robotem z solą i chłodnym masłem. W małym naczyniu ubij jajko, ocet i wodę. Dodaj do mąki z masłem i wymieszaj. Wszystko razem szybko zagnieć.

4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

5. Po tym czasie rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni.

6. Ciasto pokrój na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek każdego wyłóż łyżkę farszu i zlep w trójkątne pierożki.

7. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 180 st. C .