WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Empanadas z tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem śródziemnomorska wersja zapiekanych, kruchych pierożków. Z nadzieniem z tuńczyka z pomidorami i cebulką.

Empanadas z tuńczykiem

Składniki:

Empanadas z tuńczykiem

Ciasto

Nadzienie

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • só li pieprz

Sposób przygotowania:

Empanadas z tuńczykiem
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i odkładamy do zamrażarki.

Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, dodajemy cebulkę przesmażoną na oleju i obranego pomidora bez soku i pestek, pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy. Uformowane pierożki układamy na blaszce, smarujemy jajkiem z odrobiną mleka i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.