jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Escabeche czyli rybki po portugalsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rybki po portugalsku trochę przypominają potrawę znaną u nas jako ryba po grecku ze względu na dodatek marchewki.

Escabeche czyli rybki po portugalsku

Składniki:

Escabeche czyli rybki po portugalsku

 

  • 1 kg małych rybek (mogą być flądry)
  • masło sklarowane do smażenia ryb
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka octu winnego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny i chili do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Escabeche czyli rybki po portugalsku
Oliwę wlewamy do rondla, zagrzewamy ją, szklimy w niej posiekane cebule.
Dodajemy startą w łezkę marchew, posiekany czosnek i resztę przypraw do smaku.
Dusimy marchew do miękkości na końcu wlewamy ocet winny i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut.
Rybki Czyścimy, filetujemy i smażymy na maśle na złoty kolor.
Wlewamy do półmiska połowę marynaty, układamy w niej rybki, zalewamy resztą.
Przykrywamy danie folią i wstawiamy do lodówki na kilka dni.

Tagi:

ryba ryby