Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Fasola z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz pomysłu na świąteczną kolacje, mam coś dla Ciebie. Przygotuj fasolkę z białą kiełbasą, danie przygotowuje się bardzo prosto. Przygotowywałam takie danie na Święta Bożego Narodzenia ale na Wielkanoc również jest idealne.

Fasola z białą kiełbasą

Składniki:

Fasola z białą kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Fasola z białą kiełbasą

I

Fasola z białą kiełbasą

1. Suchą fasolę wsypuję do miski, zalewam zimną wodą, odstawiam na całą noc.
2. Białą kiełbasę gotuję około 20 minut.
3. Rano fasolę odcedzam na sitku, płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka, zalewam wodą tak, żeby była cała fasola przykryta. Następnie solę i gotuję około 40 minut.
4. Boczek kroję w kostkę, smażę na rozgrzanej patelni. Gdy już nieco tłuszczu się wytopi, wrzucam na patelnie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.

II

Fasola z białą kiełbasą

5. Dodaję pokrojone w plasterki białe kiełbaski, smażę 10 minut, przekładam do ugotowanej fasoli.

III

Fasola z białą kiełbasą

6. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listki laurowe, sos sojowy, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, mieszam.
7. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, gotuję do momentu zagotowania

IV

8. Fasola gotowa.
9. Smacznego.