gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 739]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fasolka po bretońsku, sycące danie obiadowe. Wspaniale nadaje się na jesienno zimowe obiadki. Polecam ;)

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 500 g fasoli Jaś,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 350 g kiełbasy,
  • 300 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka cząbru,
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę moczymy na noc na 12 godzin. Po tym czasie zlewamy wodę i wlewamy świeżą. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. 

Cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do fasoli. Gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i przyprawiamy.

Chwilkę dusimy. Podajemy z pieczywem. Smacznego.