jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1688]

Fasolowe paszteciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fasolkę szparagową zazwyczaj kojarzymy podaną z tłuszczem i bułką tartą. W takim wydaniu smakuje pysznie. To jednak nie znaczy, że nie można wyczarować z niej innych dań.

Fasolowe paszteciki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowe paszteciki

CIASTO:

DODATKOWO

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • sezam do posypania ciasta

NADZIENIE:

  • ok 10 plasterków sera żółtego,
  • około 10 dag szynki w kawałku,
  • sos pomidorowy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Ok 350 gram kg fasolki szparagowej (mieszanka żółta i zielona)

Sposób przygotowania:

Fasolowe paszteciki

ETAP 1

Fasolowe paszteciki
do mleka z drożdżami dodajemy kolejne składniki ciasta

CIASTO:Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Do tak przygotowanego mleka dodajemy jajko, olej, przyprawy oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ciasto zagniatamy około 12 -15 minut.

ETAP 2

Fasolowe paszteciki
ciasto powinno wyrastać około 60 minut

Gotowe odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia

ETAP 3:

Fasolowe paszteciki
Ugotowaną fasolkę studzimy

NADZIENIE: Fasolkę gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i studzimy. Szynkę kroimy w słupki. Plasterki sera kroimy w trójkąty.

ETAP 4

Fasolowe paszteciki
Nadzienei wykładamy na porcje ciasta

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na trójkąty. Wielkość trójkątów zależy od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać gotowe paszteciki.
Na każdą porcje ciasta wykładamy kolejno: po łyżeczce sosu pomidorowego, serowy trójkąt, po 5-6 fasolek, po 3-4 słupki wędliny oraz szczypkę natki pietruszki.

ETAP 5

Fasolowe paszteciki
Formujemy paszteciki i pieczemy

Po nałożeniu nadzienia zawijamy porcje ciasta, formując zgrabne paszteciki.

Uformowane paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem.
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 25 minut do zrumienienia w 180°C.