kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To inna odmiana naleśników podawanych jako samodzielne danie. Pikantne nadzienie sprawia, że nawet mężczyźni zajadają je ze smakiem. Danie jest bardzo sycące i trochę kaloryczne.

Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście

Składniki:

Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście

 

  • ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • mąka
  • sól i pieprz do smaku

 

  • 20 dag pieczarek
  • kawałek sera żółtego
  • kilka plasterków szynki

Sposób przygotowania:

Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście

ETAP 1:

Z podanych składników usmażyć naleśniki. Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodać kilka łyżek mąki, aby ciasto zgęstniało i odstawić na kilkanaście minut. Pieczarki pokrojone w ósemki usmażyć na wraz z drobno pokrojoną cebulką na tłuszczu, doprawić je sola i pieprzem. Następnie odstawić do czasu wystygnięcia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

ETAP 2:

Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście
Farszu nie powinno być za dużo, by nie wypadał podczas smażenia :)

Na połowy naleśników kłaść plasterek szynki, kilka pieczarek i żółty ser. Naleśniki składać w trójkąty.

ETAP 3:

Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Naleśniki zanurzać w pozostałym gęstym cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Tagi:

naleśniki