iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 677]

Faszerowany schab w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki schab to świetny pomysł na wykwintny obiad na niedzielę. Zapach grzybów pieczonych roznosi się w całym domu.

Faszerowany schab w sosie grzybowym

Składniki:

Faszerowany schab w sosie grzybowym

 

  • 1 kg schabu wieprzowego w całości,
  • 1 cebula,
  • 3 garście posiekanej kapusty,
  • 1/2 kg grzybów leśnych najlepiej prawdziwków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cm imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu winnego.

Sposób przygotowania:

Faszerowany schab w sosie grzybowym

ETAP 1:

Należy wyciąć w schabie dużą kieszeń nie uszkadzając mięsa. Przeciskamy czosnek, mieszamy z sosem sojowym ,startym imbirem oraz octem winnym. Schab należy natrzeć, owinąć folią aluminiową i zostawić na noc w lodówce.

Grzyby należy pokroić na kawałki, cebulę posiekać. Na rozgrzanym oleju przesmażamy grzyby, cebulę, kapustę.

Do 1/4 farszu dodajemy paprykę w paskach. Napełniamy kieszeń tym farszem. Spinamy wykałaczkami.

W naczyniu żaroodpornym układamy połowę farszu, na to schab i znów farsz.

Przykrywamy i pieczemy przez godz. w temp. 170 stopni.

Tagi:

mięso schab