WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1025]

Faworki chruściki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche faworki inaczej nazywane chruścikami, smażone na oleju i oprószone cukrem pudrem. Małe słodkie co nieco.

Faworki chruściki

Składniki:

Faworki chruściki

 

  • ok. 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • ok. 100 g śmietany 18%
  • cukier waniliowy 32g
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1łyżka masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Faworki chruściki

ETAP 1:

Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy. Wbić żółtka, dodać masło i śmietanę oraz spirytus. Ciasto zagnieść rękami na elastyczne.

Następnie oklepywać ciasto wałkiem żeby je napowietrzyć. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć rozwałkować na cienki placek i kroić na paski o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm.

W środku każdego paska zrobić nacięcie przez które przewinąć jeden brzeg paska. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju w garnku.

Po usmażeniu wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć z tłuszczu. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.