madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 541]

Faworki na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulchne i mięciutkie, posypane cukrem pudrem . Tłusty Czwartek nie mógł się bez nich obejść. Niebo w gębie.

Faworki na drożdżach

Składniki:

Faworki na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Faworki na drożdżach

ETAP 1:

Faworki na drożdżach
Zaczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrósł

Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i mieszamy z łyżeczką cukru oraz niewielką ilością mąki pszennej. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł.

ETAP 2:

Faworki na drożdżach
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce

Do miski przesiewamy mąkę pszenną , pozostawiamy trochę do podsypania ciasta. Do mąki dodajemy jaja, rozpuszczoną razem z cukrem margarynę, a także wyrośnięte drożdże.

Wyrabiamy ciasto podsypując pozostawioną mąką pszenną. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość.

ETAP 3:

Faworki na drożdżach
Wykrawamy z ciasta romby i formujemy faworki

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy, wykrawamy romby . Na środku każdego robimy dziurkę i przekładamy przez nią jeden koniec.

ETAP 4:

Faworki na drożdżach
Na rozgrzanym oleju smażymy z każdej strony

W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy faworki smażąc je z każdej strony na rumiany kolor. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem który wpije nadmiar tłuszczu. Podajemy przestudzone posypane cukrem pudrem.