zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

temu daniu mój mąż nigdy nie może się oprzeć

Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule od szczypioru
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1,5 szk blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 600 ml słodkiej śmietany 30 %
  • płatki chili do posypania
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania

Sposób przygotowania:

Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie
Kurki rozmrozić, cebule i pomidory pokroić w kostkę. Filety umyć i każdy przekroić wzdłuż na pół po czym oprószyć solą i pieprzem i zostawić na 5 minut. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Kawałki filetów obtoczyć w mące i na gorącym oleju podsmażyć z obu stron. Podsmażone filety wyłożyć na talerz. Na patelnię, na której smażyły się filety wrzucić kurki pomidory i cebulkę i smażyć około 2 minuty. Podsmażone filety włożyć na patelnię do podsmażonych składników, zalać śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku i dusić około 5 minut od momentu zagotowania ( śmietana zgęstnieje ). Gotową potrawę nakładać na talerze i na koniec posypać płatkami chili.
Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie
filety pokroić oprószyc solą i pieprzem ...
Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie
następnie obtaczaqć w mace i smazyć na oleju
Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie
potem podsmażyć dymkę pomidory i kurki ...
Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie
włożyć spowrotem filety wlać śmietanę i dusić około 5 minut