Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Flaki po rzymsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Flaki w tej odsłonie zaskakują nie tylko smakiem ale i wyglądem. Są delikatne, aromatyczne, po prostu pyszne i przekonają do siebie nie tylko smakoszy 5 ćwiartki.

Flaki po rzymsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki po rzymsku

 

  • 500 gram ugotowanych flaków
  • 50 gram podgardla lub pancetty
  • 1 cebula
  • 1marchewka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • Oliwa
  • ½ szklanki startego sera pecorino Romano
  • Kilka listków mięty (można użyć też pietruszki )
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Flaki po rzymsku
W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na nim przez minutkę posiekany czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę pancettę (lub podgardle) i smażymy 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Kiedy pancetta lekko się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i marchewkę i smażymy kolejne 2-3 minuty, Dodajemy ugotowane wcześniej, pokrojone flaki i zlewamy wszystko białym winem – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, posiekane chilli i dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 15 minut.

Flaki odkrywamy – doprawiamy sola i pieprzem i odparowujemy nadmiar płynu.

Dodajemy ser pecorino Romano i listki mięty – mieszamy i serwujemy gorące w towarzystwie chrupiącej ciabatty i białego wina.

Smacznego.
Flaki po rzymsku
W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na nim przez minutkę posiekany czosnek.
Flaki po rzymsku
Dodajemy pokrojona w kostkę pancettę (lub podgardle) i smażymy 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Kiedy pancetta lekko się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i marchewkę i smażymy kolejne 2-3 minuty,
Flaki po rzymsku
Dodajemy ugotowane wcześniej, pokrojone flaki i zlewamy wszystko białym winem – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, posiekane chilli i dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 15 minut.
Flaki po rzymsku
Dodajemy ser pecorino Romano i listki mięty – mieszamy i serwujemy gorące w towarzystwie chrupiącej ciabatty i białego wina, smacznego ;)

Tagi:

dania zupy flaki