jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Francuska zupa cebulowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna zupa cebulowa z pełnoziarnistą grzanką

Francuska zupa cebulowa. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Francuska zupa cebulowa.

 

  • 4 duże cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wina
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 razowe grzanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 8 łyżek startego żółtego sera
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypior do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa.
Obieramy cebule i posiekaj je drobno. Przesmażamy je na 2 łyżkach masła do chwili , aż się zezłocą. Podlewamy cebule winem, odparowujemy alkohol po czym podlewamy bulionem, dodajemy tymianek i gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. Zagęszczamy zupę mąką wymieszaną w 1/2 szklance wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na łyżce masła rumienimy grzanki, posypujemy je połową żółtego sera. Nalewamy zupę do miseczek, układamy grzanki na górze , posypujemy je resztą sera i zapiekamy chwilę, aż ser się rozpuści. Podajemy udekorowane kratką ze szczypiorku.
Francuska zupa cebulowa.
Nalewamy zupę do miseczek, układamy grzanki na górze , zapiekamy z serem.

Tagi:

sery ser cebula